eat for health & happiness

FruzsiFitt

FruzsiFitt

Fehércsokis Mézes Puszedli - Karácsonyi süti 2.

2024. december 19. - fuf87

image0_36.jpeg

És akkor jöjjön meg egy jó kis karácsonyi süti, ami szintén sokáig eláll, akár még márciusban is lehet tolni a reggeli kávé mellé egyet-kettőt :)

Hozzávalók:

- 180g méz

- 40g zsír

Ezeket egy tálba öntöm, majd mikróba teszem és összeolvasztom, kapok egy sűrű masszát, amelybe a következő hozzávalókat teszem:

- 2 tojás sárgája

- 2 tojás

- 80g laktózmentes vagy vegán tejföl

- 120g poreritrit

- kevés vaníliaaroma (opcionális)

Ezeket haberővel kikeverem, majd hozzáadom a következőket:

- 500g Miklós Universal Liszt

- 1cs mézeskalács fűszer

- 2 tk fahéj

- 2 tk szódabikarbóna

Ezeket jól összedolgozzuk, én kézzel gyúrtam össze, egy nagyon jó állagú, kemény, jól formázható tésztát kaptam, 15 percre beraktam a hűtőbe, kisebb dióméretű gombócokat készítettem, majd sütőpapíros tepsin betoltam őket a 180 fokos sütpbe légkeverésre, negyed órára, ezt követően felolvasztottam egy magas proteintartalmú, cukormentes fehércsokit, amiben crunchy részek is vannak, és azzal megcsöpögtettem a tetejüket

Ha valakinek nem opció a fehércsoki, készíthet rá kamu cukormázat is, amihez szükségünk van a következő alapanyagokra:

- 1 csipet só

- maradék 2 tojásfehérje

- 100g poreritrit

- 40g cukormentes csoki

- 1 ek étolaj

A maradék két tojásfehérjét felverem 100g poreritrittel és egy cipet sóval és "kamu curkomázat" készítek, amibe belemártom a puszedliket.

Nekem összesen 64 db lett, darabja 54 kcal :)

Csokis Gyömbéres karácsonyi keksz - Karácsonyi süti 1.

image0_35.jpeg

Minden évben elkészítem, és márciusig esszük, sokáig eláll, finom, fűszeres és egészséges karácsonyi kekszek, amik a sütis tálon is jól ellesznek, de kávé-tea mellé is pompás opciónak ígérkeznek, én egy lezárt fémdobozban szoktam őket tárolni, és márciusban is pihe-puha, igazi aranytartalék!

Hozzávalók:

-200g zabpehelyliszt

-200g barna riszlizst

-10g szódabikarbóna

-1 GM sütőpor (12g)

-150g eritrit

-200g vaj

-28g méz

-1 zacsi őrölt gyömbér

-1 narancs facsart leve

-1 tk őrölt szegfűszeg

-3 tk fahéj

+ a tetejére: 1 tábla torras cukormentes étcsoki

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd egy órát pihentetjük, utána jól lisztezett felületen kinyújtjuk. (A rizsliszt miatt a tészta porladósabb, kell hozzá türelem, én egy kis feleses pohárral szaggattam ki a kekszeket, majd sütőpapíros tepsiben 200 fokon 9 percet sütöttem, összesen 88 darab lett :D Egy darabban van -> 37 kcal, szóval mondhatni egészen baráti, nem? :)

 

 

 

Mézes-Mustáros Szűzérmék Sült Almával

image0_34.jpeg

Kedvet kaptunk egy kis szűzpecsenyéhez a minap, nagyon szeretem télen az egyszerűen elkészíthető, mégis ízletes, és tartalmas fogásokat. Ez szinte megszólalt, mind küllemében, mind az illatában és az ízében. Jó kis fogás lehet vendégváráshoz is, vagy ha valami villantós ételt szeretnénk az asztalra tenni a dolgos hétköznapokon is.

Hozzávalók: 

- 1 kg szűzpecsenye nyersen

- 100g vöröshagyma

- 70g méz

- 35g Dijoni mustár

- 0.5 kg alma

- olívaolaj

- 1 dl fehérbor

- 1 dl víz

- 2 szál friss rozmaring

- 1 leveskocka

- só, bors

- 1 leveskocka

Az almákat meghámoztam, majd negyedekbe vágtam őket, a hagymát felkockáztam apróra, a fokhagymát is. A húshoz készítettem pácot, a mustárt a mézzel jól kikevertem. A szűzet sóztam, borsoztam, majd forró olajban kérget sütöttem a husira. A húst félretettem, a maradék olajban megdinszteltem a hagymát és a fokhagymát, sóztam, borsoztam, majd rájöttek az almanegyedek, majd felöntöttem 1 dl borral, 1 dl vízzel és beledobtam egy leveskockát is, hagytam így puhulni vagy 15 percet. Közben a húst alaposan megkentem a mézes mustáros szósszal, és egy tepsibe fektettem. Közé mentek a párolt almák és a szósz, amiben megfőttek. A husik tetejére tettem a rozmaring ágakat. Majd betoltam a kreációt a 180 fokos sütőbe 25 percre. Akkor jó, ha kicsit pirosasra sült a husi. Tálalásnál vágjunk karikákat a szűzből. Mi párolt zöldségekkel ettük, de nyilván a burgonya is remekül passzol hozzá. Enjoy :)

Gazpacho

image0_31_1.jpeg

Lehet, hogy a naptár szerint már ősz van, ami azt illeti, én nem érzem, szerintem Ti sem :) Szóval nálunk még mindig pörögnek a kánikulabiztos fogások, amik felfrissítenek és még egészségesek is, külön grátisz, hogy ezt főzni sem kell, nálunk sokszor Gáborra bízom az elkészítését, mert ezt bizony a férfiak is pakk-pakk össze tudják dobni. Én kenyér nélkül készítem, ezáltal könnyedebb a textúrája, ill. ha valaki szeretné, nyugodtan tehet bele több olívaolajat is, nekünk ennyi bőven elég volt. (nyilván mellé lehet csipegetni egy kis kenyeret a tálalásnál)

Hozzávalók:

 -800g kígyóuborka

- 800g paradicsom

- 150g kaliforniai paprika

- 150g vöröshagyma

- 30g fokhagyma

- 2-3 zellerszár

- 3ek balzsamecet

- 2 ek olívaolaj

A hozzávalókat összevágtam, majd a nagy turmixomba beöntöttem és leturmixoltam magas fokozaton, ezt követően üvegekbe töltöttem, és ment a hűtőbe 4-5 órára. 

image2_6.jpeg

Én szeretem talpas pohárban tálalni, ahogy egyszer Cordobában felszolgálták nekem a helyiek. Aki kívánja egyen mellé egy szelet barna/magos kenyeret, vagy akár bagettet, szerintem önmagában is nagyon frissítő élmény :)

Cukkini lasagne

image0_30_1.jpeg

Íme egy lasagne variáció, csak éppen tészta nélkül, ami után megnyalhatod mind a tíz ujjadat :) Nem kell hozzá túl sok minden, mégis igazi ízélményt fog adni, kevés szénhidráttal. 

Hozzávalók:

- 1.5kg cukkini

- 2 fej vöröshagyma

- 4 gerezd fokhagyma

- 1 kg darált marha (pulykával is lehet)

- 700g fűszeres paradicsomszósz

- 250g mascarpone

- 1 bolognai alappor

- só, bors, oregánó

- friss bazsalikom

- kevés olívaolaj

Megmostam a cukkiniket, és levágtam a végeiket. Majd hosszában vékony lapokra vágtam fel őket (kb fél cm vastagon, úgy mintha lasagna lapokat csinálnék). Megsóztam a lapokat, majd egy tepsiben kevés olívaolajra fektettem őket, és a 200 fokra előmelegített sütőben mindkét oldalukat 5-5 percig elősütöttem, majd félretettem őket hűlni.

Közben a hagymát felaprítottam, megdinszteltem kevés olajon, majd jött rá az összetört fokhagyma, mikor felszálltak az illatok hozzáadtam a darált húst, elkezdem megpirítani, amikor kifehéredett, ment rá só, bors, oregánó bőven. Majd hozzáadtam a bolognai alapport és a paradicsomszószt, és addig rotyogtattam így, míg a hús el nem készült. 

Majd elkezdtem a rétegezést: alulra ment egy adag cukkini lap, majd rá egy réteg húsos ragu, erre kis friss bazsalikom, ezt megkentem  mascarponével, és így tovább, míg el nem fogytak a hozzávalók, a felső rétegem cukkini lett, Nektek is az legyen. (ha marad még mascarpone, azt még kenhettek rá - nekem nem maradt, mivel már elhasználtam a rétegezés közben, így egy kis paradicsomszószot tettem a tetejére is) 

180 fokos sütőben 20 percet sütöttem, jó étvágyat :)

Kuszkusz sali

image1_10.jpeg

Szerintem ez egy szuper saláta, ami akár önmagában, de akár hússal/hallal egyéb fehérjével megspékelve is szuper választás lehet egy meleg nyári napon, szerintem laktató, friss és finom étel. Ja és gyorsan össze lehet dobni. Tökéletes egy rohanós napra. Ez egy kiadósabb adag, 4 étkezés kijön belőle simán. (Ha adunk még hozzá fehérjét, akár 6 adag is simán.)

Hozzávalók:

- 250g száraz kuszkusz

- 300ml forró víz

- 160g kígyóuborka picire kockázva

- 125g paradicsom picire kockázva

- 200g kaliforniai paprika picire kockázva

- 100g lilahagyma finomra aprítva

- 140g light feta sajt

Fűszerek, amikkel ízesítettem: só, bors, sáfrány, chili

A kuszkuszt beöntöm egy tálba, majd ráöntöm a forró vizet, picit sózom és borsozom, majd lefedem 10 percre. Közben felaprítom a zöldségeket. Majd leveszem a fedőt, addigra felszívta a vizet, és megpuhult - szóval alaposan fűszerezek: jöhet rá a chili és a sáfrány (a sáfrány az ételel lelke, ne hagyjuk ki!) Majd hozzáadom a tényleg picire aprított zöldségeket, valamint a sajtot. Ha kívánunk még bele valamit: jöhet tonhal konzerv, pirított natúr csirkemell, pirított tofu, de akár bármilyen sült tengeri herkenytyű is. Jó étvágyat :)

 

Southwest Csirkesaláta

image0_29_1.jpeg

Tökéletes kánikula kaja, magas proteintartalommal, gyorsan össze lehet dobni, csak meg kell várni, amíg jól kihűl, és már tömhetjük is :)

Hozzávalók 4 adaghoz:

- 150g jégsaláta vékonyra felcsíkozva

- 1.5 fej lilahagyma felkockázva

- 2 kaliforniai paprika

- 500g vörösbab/feketebab 

- 250g főtt kukorica

- 250g paradicsom

- 1 cs taco fűszerkeverék

- 500g főtt csirkemell tépkedve

- 200g kókuszjoghurt

- 1 csokor friss koriander

- 1 avokádó

- 1lime

- só, frissen őrölt bors

Opcionálisan: mehet mellé tortilla, vagy akár tölthetjük tortillába hidegen is. Akár egy kevés reszelt sajtot is szórhatunk a tetejére.

A csirkemelleket egyben megfőztem enyhén sós vízben, majd csíkokra tépkedtem, mikor kicsit kihűlt. Utána hozzáadtam a tépett csirkecsíkokhoz a joghurtot és a taco fűszerkeveréket, és alaposan összedolgoztam. Egy nagy tálba jöhet a többi hozzávaló: a friss sali felcsíkozva, a kockázott paprika, paradicsom, a vékonyra csíkozott lilahagyma, a kockázott avokádó, és a felaprított koriander. Majd hozzáadtam a joghurtos-fűszeres húst, végül ráfacsartam a lime levét. Tetszőlegesen mehet rá sajt tálalásnál, vagy betölthetjük tortillába is. Enjoy :)

Burrata Saláta Serrano sonkával és tésztával

image0_28_1.jpeg

Nagy melegben, amikor gyorsan kell valami finomat összedobni, de nincs kedvünk órákat a konyhában álldogálni. Mióta felfedeztem, hogy a Lidl-ben nagyon pompi burrata-t lehet szerezni, azóta lelkesen veszek is, hogy legyen otthon. Ez egy tartalmas, ugyanakkor nem nagyon megterhelő saláta, aminek a hozzávalóit az alapján is lehet variálni, mit taláunk otthon.

Hozzávalók 2 főre:

- 1 csomag rukkola (vagy madársaláta, vagy amink van otthon)

- 1 db burrata (fél-fél megy majd 1-1 adagra)

- 2 közepes méretű paradicsom

- 1 közepes fej lilahagyma

- 1/2 csomag (125g) vöröslencse tészta

- 100 g passata

- balzsamecet glaze (krém)

- 4-4 szelet serrano sonka

- só, bors

A tésztát megfőztem enyhén sós vízben, leszűrtem, majd kis passatával összeforgattam egy forró serpenyőben, friss borsot adtam hozzá . A rukkolát átmostam, a fele ment az egyik tányér aljára, másik a másikra, a salikra ment egy kis balzsamecet glaze, majd a paradicsom felkockázva, utána jött a hagyma felszelve.

Majd a paradicsomos tészta fele az egyik adagra, másik a másikra. A tetejükre fél-fél burrata sajt, na meg az elmaradhatatlan serrano sonka csíkok - meg lehet még locsolni egy kis balzsaemecettel, még tutibb lesz, és amúgy tökéletes mellé egy kis hideg fehérbor. Jó étvágyat! (Pasiknak lehet egész burrata is, de mivel magas a kalóriatartalma, én maradnék a feleknél:) ) 

Krumplifőzelék pulykafasírttal

image0_27_1.jpeg

Egy igazi klasszikus, amit nem lehet megunni, na nekem ilyen egy igazi, jóféle krumplifőzelék. Nem tudok betelni vele, a maga egyszerűségével szerintem bármikor szuper választás, kevesen fogják azt mondani, hogy nem kérnek belőle, ezekkel az adagokkal eléggé kiadós lett, napokig ettük :)

- 3 nagyobb fej vöröshagyma

- 1.8 kg burgonya

- 1500 ml víz

- 1 doboz LM tejföl

- 30g étkezési keményítő

- só, fekete bors

- 1 leveskocka (opcionális)

- sok-sok majoránna

- kevés olívaolaj

Szóval a krumplikat meghámozom és közepes méretű kockákra vágom, a hagymát is felaprítom, kevés olajon megdinsztelem, majd jöhet hozzá a krumpli és a víz. (a mennyiség annyi legyen, hogy éppen ellepje a krumplikat.) Sózom, borsozom, majorannázom, ha nem érzem elég intenzívnek az ízét, bele lehet dobni egy leveskockát is, majd hagyom fedő alatt, közepes erősségen főni, mikor megpuhult a krumpli, jöhet bele a keményítő, amit kevés hideg vízzel adok hozzá fokozatosan, ill. a végén a tejföl, még egyszer így felrottyantom és kész is.

Feltétek tekintetében ahány ház, annyi szokás, nekem most pulykafasírthoz volt kedvem, amit airfryerben készítettem el mellé.

- 1 kg darált pulykahús

- 1 vöröshagyma

- 5 gerezd fokhagyma

- 1 csokor petrezselyem

- 2 tojás

- só, bors, pirospaprika, kömény

- 3 ek zsemlemorzsa + zsemlemorzsa a forgatáshoz

- olajspray a sütéshez

A hozzávalókat összedolgoztam, majd kis golyókat formáztam belőle, ezeket GM zsemlemorzsában megforgattam, airfryerben oldalanként 8-8 percet sütöttem őket 180 fokon. Az eredmény fenomenális lett, igazi házias, magyar ízek :)

Fajita Pot Csirkével és rizzsel

image1_9.jpeg

A csirke - rizs kombót igenis lehet cicomázni, és igazán finom és válozatos cuccokat összedobni belőle. Így készült ez a jó nagy adag egytálétel is, ami egy laktató, mexikói ízvilágú, fűszeres finomság, amivel garantáltan jól fogunk lakni.

Hozzávalók:

- 1kg csirkemellfilé

- 2 cs mexikói fajita fűszerkeverék

- só, bors, chili, oregánó

- 350g kaliforniai paprika

- 300g paradicsom

- 2 vöröshagyma

- 6 gerezd fokhagyma

- 250ml víz

- 1 leveskocka

- 500g vörösbab (konzerv)

- 250g basmati rizs (szárazon mérve)

- kevés olívaolaj a sütéshez

Feltétek: mentes tejföl, reszelt sajt, opcionálisan akár avokádó, viszont ezzel megdobhatjuk a kalóriatartalmat, így figyeljünk oda:)

A csirkét kockázzuk fel és pácoljuk be alaposan a két csomag fajita fűszerkeverékkel, hagyjuk állni fél-egy órát. Közben főzzük meg a rizst enyhén sós, kétszeres mennyiségű vízben, hagyjuk kihűlni. Majd süssük ki a csirkemellet egy kevés olajon és tegyük félre. Ugyanebbe a serpenyőbe jöhet a hagyma, fokhagyma és a felkockázott kaliforniai paprika, megpirítom őket, majd hozzáadom a vizet, a leveskockát, a fűszereket, majd a főtt rizst és a babot, végül a csirkemellet. Összerottyantom és kész is. Tálalásnál kis reszelt sajtot és tejfölt dobok a tetejére, jó étvágyat :)

Jó kiadós adag, mi napokig ettük :) 

süti beállítások módosítása