Meleg nyári napokra kiváló ebéd vagy akár vacsiötlet egy langyos/hideg tökfőzelék jó sok friss kaporral és egy kis pulykafasírttal - nem csak laktató, de alakbarát fogás is!
Hozzávalók a főzelékhez:
- 2 nagyobb főzőtök (1788g)
- 2 fej vöröshagyma (120g)
- 1 csokor friss kapor
- 4 gerezd fokhagyma
- 450 ml mandulatej
- 750 ml víz
- 200g Créme Vega
- só
- frissen őrölt bors
- füstölt paprika
- kevés olívaolaj
A tököt lereszeljük, megsózzuk, hagyjuk állni kicsit. A hagymát apróra vágjuk, majd üvegesre dinszteljük az olívaolajon, hozzáadjuk a gyalult tököt, és a fokhagyma felét, valamint a kapor felét. Hagyjuk kicsit párolódni fedő alatt, majd sózzuk, borsozzuk, felöntjük a mandulatejjel és a vízzel. A vegán tejfölt elkeverjük egy kis főzőlével, valamint a pirospaprikával, és hozzáadjuk a főzelékhez a maradék fokhagyma kíséretében, hagyjuk lassú lángon sűrűsödni, ha kell még fűszerezünk, majd kész is. Tálalásnál én még friss kaprot szórtam a tetejére :)
Hozzávalók a fasírthoz:
- 1 kg darált pulykahús
- 2 közepes vöröshagyma (mgedinsztelve)
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek GM zsemlemorzsa + zsemlemorzsa a forgatáshoz
- só
- pirospaprika
- kömény
- fekete bors
- 2 tojás
- 1 csokor petrezselyem
A hagymát apróra vágom, majd megdinsztelem, hozzákeverem a darált húshoz, hozzáadom a zúzott fokhagymát, a tojásokat és a zsemlemorzsát. Majd fűszerezek, ill. jöhet a friss, aprított petrezselyem. Kis golyókat formázok belőle, megforgatom őket zsemlemorzsában, majd airfryerben 180 fokon, mindkét oldalukat 15 percig sütöm. Jó étvágyat :)
Makrók (a képen látható adag az ebédem): 428g főzelék és 102g fasírt
253 kcal, 11.8g CH, 18.9g fehérje, 15.2g zsír