Íme egy finom, alakbarát puszedli a karácsonyi asztalra:
Hozzávalók:
- 180g méz
- 40g zsír
Ezeket egy tálba öntöm, majd mikróba teszem és összeolvasztom, kapok egy sűrű masszát, amelybe a következő hozzávalókat teszem:
- 2 tojás sárgája
- 2 tojás
- 80g laktózmentes vagy vegán tejföl
- 120g poreritrit
- kevés vaníliaaroma (opcionális)
Ezeket haberővel kikeverem, majd hozzáadom a következőket:
- 500g Miklós Universal Liszt
- 1cs mézeskalács fűszer
- 2 tk fahéj
- 2 tk szódabikarbóna
Ezeket jól összedolgozzuk, én kézzel gyúrtam össze, egy nagyon jó állagú, kemény, jól formázható tésztát kaptam, 15 percre beraktam a hűtőbe, dióméretű gombócokat készítettem, nekem 54 db lett, 180 fokra előmelegítettem a sütőt, 15 perc alatt sült meg egy tepsire való - egymástól távolabb tettem őket, mivel picit meg fognak nőni a sütőben.
A kamu cukormázhoz:
- 1 csipet só
- maradék 2 tojásfehérje
- 100g poreritrit
- 40g cukormentes csoki
- 1 ek étolaj
Hagyom őket kihűlni, közben a maradék két tojásfehérjét felverem 100g poreritrittel és egy cipet sóval és "kamu curkomázat" készítek, amibe belemártom a puszedliket. Megolvasztom a csokit az étolajjal, vízgőzzel és kis pöttyöket teszek a kamu cukormázzal bevont puszedliimre, és hagyom őket megszáradni, dobozban isteni puhák maradnak :)