Nekem nagy kedvencem ez az egyszerű muszaka recept, pláne, hogy a padlizsánnak szezonja van, így ilyenkor nálunk tuti asztalra kerül :)
Hozzávalók:
- 1 kg darált pulykahús
- 1-1.2 kg padlizsán
- 1 kg édesburgonya
- 0.5 kg paradicsom
- 300g passata (fűszeres paradicsomszósz)
- 250g laktózmentes joghurt / vegán tejföl
- 60g reszelt mozzarella (vagy akár több, ha úgy kívánod)
- só
- frissen őrölt bors
- fahéj
- római kömény
- olívaolaj
Előkészület gyanánt a padlizsánokat megmosom, majd a héjukat rajtuk hagyva karikákra vágom őket, enyhén megsózom, majd egy tepsibe beteszem a karikákat, kevés olívaolajjal meglocsolom és kábé 25-30 perc alatt megsütöm. A krumplikat meghámozom, majd megfőzöm egészben (szintén kb 25-30p, villával ellenőrzöm, ahogy puhulnak, figyelek rá, hogy ne főjenek szét) A paradicsomokat felkarikázom és félreteszem. A húst kevés olajon fehéredésig sütöm, majd jöhetnek a fűszerek: só, bors, római kömény, fahéj (alaposan fűszerezzünk!), majd mikor már kezd megpirulni jöhet hozzá a passata, a paradicsomszósszal még egyszer felrottyantom, megkóstolom, ha kell még kicsit fűszerezem. Majd fogok egy tespit, jöhet a rétegezés: Egy réteg édesburgonya, rá egy réteg padlizsán, majd egy réteg húsos ragu, majd ismét egy réteg burgonya, egy réteg húsos ragu, és a záró réteg padlizsán legyen. Végül a felső réteget alaposan megkenem a joghurttal/tejföllel és még kicsit borssal és sóval ízesítem, majd beteszem a tepsimet a sütőbe 25 percre, végül kiveszem, ráteszem a reszelt sajtot és további 5-7 percig sütöm, míg a sajt aranysíznűvé nem kezd válni. Friss rukkolával, salátával és vegán tejföllel tálalom. Jó étvágyat :)