eat for health & happiness

FruzsiFitt

FruzsiFitt

Dal Makhani / indiai lencsefőzelék

#oneyearinmykitchen

2024. január 02. - fuf87

image0_13.jpeg

Az év -1. napjának receptje: a dal makhani, amit minden évben elkészítünk Szilveszterre/január első hetére. Egy igazán pikáns, ízekben gazdag, és kielégítő étel, én Mautner Zsófi receptjét főzöm már évek óta, ami fontos, kell hozzá egy vasedény, vagy legrosszabb esetben egy jénai, mert ezt bizony sütőben kell 8 órát kotyogtatni 100 fokon, persze türelmetlenebb, kevésbé sok idővel rendelkezők csinálhatják kuktában is felszínen.

Hozzávalók: (én ennek a kétszeresét szoktam készíteni, ami nekünk egy hétig is kitart, de ha nem bírjátok a monotonitást, maradjatok ezeknél a mennyiségeknél, ebből is bőven sok lesz.)

- 500g beluga lencse (DM/Cuilnaris/Lidl kapható, ami fontos, vöröslencsével nem működik)

- 400 ml light kókusztej konzerv (fontos, hogy konzerv legyen, ne a kávéba öntős kókusztej, SPAR-ban vagy tescoban, de Lidlben is kapható)

- 400g hámozott paradicsom konzerv (Lidl/Aldi/bárhol)

- 3 ek paradicsomsűrítmény

-1 közepes fej vöröshagmya

-25g friss fokhagyma reszelve (kb 5 gerezd)

-30g friss gyömbér reszelve (kb 8 cm-s darabka)

-50g vegán Rama margarin

Fűszerek:

- 1 ek őrölt koriander

- 1 ek római kömény (nem jó a sima kömény)

- 1 ek kurkuma

- 1 ek őrölt kardamom

- 1 tk cayenne bors (vigyázat csípős)

- só, őrölt bors

- 5 dl víz

- tálaláshoz: aprított friss koriander és kókuszjoghurt (opcionálisan)

A jó hír, hogy a beluga lencsét nem kell áztatni, kábé 3x mennyiségű vízben 25-30 perc alatt készre főzöm és leszűröm. Közben a vasedényemben megolvasztom a vajat, majd hozzáadom az apróra vágott vöröshagymát, a reszelt fokhagymát és gyömbért, hagyom őket kicsit aszalódni, kicsi sót is adok hozzá. Majd hozzáadom a paradicsomsürítményt és a hámozott paradicsomkonzervet. Összekeverjük, majd jöhet a kókusztej és a víz, még kicsit sózzuk és borsozzuk, sűrű, levesszerű állagot kell kapnunk. Közben előmelegítjük a sütőt 100 fokra. A vasedényre fedőt teszünk, majd betesszük 8 órára a sütőbe, semmi teendőnk nincsen, csak beállítani az órát csipogni a 8 óra elteltével. Jó étvágyat!

image1_3.jpeg

Makrók:

egy 285 grammos adag volt az ebédem tegnap, ebben a következő volt az eloszlás:

46,9g CH, 24.5g fehérje, 13.6g zsír + a tetejére még adtam 2 tk kókuszjoghurtot és egy kis friss koriandert, iszonyatosan jól laktam vele. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nasmcncfruzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr818293311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása